Ar fi putut duce la eliminarea paradisurilor fiscale: de ce nu va exista o rată minimă de impozitare globală
Foarte multe companii importante, precum Apple sau Amazon, optează să-și țină majoritatea banilor în afara teritoriului american pentru a plăti un impozit mai mic. Administrația Biden a încercat să desființeze această posibilitate, dar se pare că a eșuat.
Americanii și-au dat seama că nu pot forța o companie precum Apple să-și țină banii pe teritoriul SUA. Decizia gigantului din SUA de a-și muta cea mai mare parte a încasărilor în Irlanda arată prost, dar este departe de a fi ilegală. În final, oricine își dorește să plătească un impozit mai mic la stat, chiar dacă asta înseamnă plimbarea banilor dintr-o țară în alta.
În acest context, soluția la care s-au gândit oficialii de la Washington a fost de a elimina noțiunea de paradis fiscal prin introducere unei rate de impozitare minime globale de ”cel puțin” 15%. Din păcate pentru Biden, deoarece nimeni nu poate să dicteze ce se întâmplă într-o țară străină fără bombe, proiectul său s-a transformat într-un eșec înainte să înceapă.
Irlanda rămâne un paradis fiscal pentru Apple, Amazon și alții
Ministrul irlandez de Finanțe, Paschal Donohoe, a declarat marți că Irlanda nu intenționează să își mărească rata impozitului pe profit, una dintre cele mai scăzute din lume, respingând planul președintelui american Joe Biden de a stabili o rată de impozitare la nivel mondial de „cel puțin” 15%, potrivit AFP.
„Avem foarte mari rezerve cu privire la o rată minimă a impozitului global la un nivel atât de mare încât ar însemna că doar anumite țări și anumite economii mari vor putea beneficia de această bază”, a declarat ministrul pentru Sky News. Oficialul ministerial a promis că în Irlanda se va menține ”pentru mulți ani de acum încolo” o rată a impozitului pe profit de 12,5%.
Declarațiile au fost făcute de oficialul irlandez în contextul în care Negocierile sunt în curs de desfășurare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), la inițiativa Washingtonului, pentru a stabili o rată de impozitare a profiturilor multinaționale care este armonizată în diferite țări.
Una peste alta, pentru a pune capăt concurenței fiscale dintre țări, administrația condusă de președintele Joe Biden a propus joi partenerilor săi OCDE să stabilească la 15% „cel puțin” această rată „minimă”, invitând discuțiile să continue cu obiectivul ca, în timp, „să crească această rată. Din păcate pentru Biden, care lucrează la creșterea impozitului pe profit în SUA pentru a finanța un plan masiv de investiții, rata minimă de impozitare globală nu se va materializa curând sau vreodată.